Ipak neće biti protesta malinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zbog problema sa otkupnom cenom maline u Vladi su razgovarali malinari i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a na tom sastanku postignut je dogovor da se cena maline na tržištu prati i da se formira nacionalni savet za maline koji će se baviti problemom malinara koji traje gotovo dve decenije.

Na sastanak su došli predstavnici 15 udruženja malinara od Prijepolja do Vranja nezadovoljni jer je na sastanku 15. jula predloženo da akontna tj. garantovana, ali ne i konačna cena maline bude 160 dinara, ali, kako kažu, hladnjačari to ne poštuju pa se u zavisnosti od mesta kreće od 110 do 150 dinara. Malinari ostaju pri zahtevu da cena maline bude 1,83 evra.

“Protesta neće biti, zadovoljni smo jer smo sa Ministarstvom poljoprivrede učinili veliki napor. Bilo je velikog napretka i očekujemo da će narednih dana tendencija cena rasti. Insistiramo na 1,83 evra. Ministarstvo i Vlada su se založili da se prati tendencija rasta na izvozu, dali su čvrste garancije da će sam izvoz kontrolisati”, kaže Dobrivoje Radović iz Asocijacije proizvođača malina Srbije.

Ministar Nedimović ističe da još nema konačne cene. “Imali smo akontnu cenu od 140 dinara 20. jula 2015, sada je i akontna i 165. Imali smo 110 dinara pre 20, 30 dana, sada je otišla naviše za 40, 50 dinara, tako da činimo sve što je do nas u pogledu i ovog dela koji reguliše tržište”, rekao je Nedimović.

Najavljivanog protesta malinara i kupinara neće biti ako dogovor ostane na snazi. Država obećava da će pomoći kroz sadni materijal i zaštitna sredstva tamo gde su vremenske nepogode načinile štetu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay