Istok EU neće biti “kanta za smeće” zapada

PinterestFacebookTwitterShare

Istok Evropske unije ne sme više da bude “kanta za smeće” visokorazvijenog Zapada i njegovih kompanija. Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka zahtevaju od Brisela da standardi za robu budu identični po kvalitetu u celoj Uniji.

Dvostruki aršini su nedopustivi, te hrana, bela i druga tehnika, kao i svakojaka roba iste marke, pakovanja, a i cene – moraju da budu i istog sastava i kvaliteta.

Potpisujući ovakav zaključak, Višegradska četvorka – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska – zahteva od Brisela da standardi budu isti svuda.

Bitku koju je ova grupa zemalja centralne Evrope započela 2015. godine nastavili su premijeri četiri države u četvrtak, na sastanku u Varšavi na kom su najavili formiranje radne grupe koja će se baviti samo tom temom.

“Tražimo od Evropske komisije da odmah spreči prodaju namirnica slabijeg kvaliteta u zemljama članicama EU od onog koji se u tim istim proizvodima nudi Zapadnoj Evropi”, stoji u predlogu deklaracije koju su potpisali Beata Šidlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban.

Održavanjem ovog sastanka samo nekoliko dana uoči samita EU u Briselu i skupa na visokom nivou u Rimu, kojim će biti obeleženo 60 godina od postavljanja ekonomskih temelja Unije, Višegradska četvorka šalje “centrali” jasnu poruku da “u EU ne sme biti građana drugog reda”, pišu NOVOSTI.

Izvor: Novosti