Istraživanje: Svaki treći račun u Srbiji se ne plaća na vreme

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svaki treći račun u Srbiji se ne plaća na vreme, pokazuje istraživanje “Evropske navike plaćanja” kompanije EOS koja se u Srbiji bavi naplatom potraživanja.

Osim toga, prosečni rok plaćanja obaveza u Srbiji, i za građane i za pravna lica je 46 dana, što je među najdužim rokovima, odmah iza grčkih 51 dan. Prosečan rok plaćanja u Istočnoj Evropi je 36 dana, a u Zapadnoj Evropi 32 dana,piše Danas.

U anketi u kojoj su učestvovali menadžeri iz 200 preduzeća njih 61 odsto je istaklo da je najvažniji razlog neplaćanja nelikvidnost i u 35 odsto slučajeva izostanak naplate kod vlastitih kupaca. Takođe, dok kod nas se u 13 odsto slučajeva navodi namerno neplaćanje, a u Istočnoj Evropi nema takvih odgovora.

Kada se radi o građanima, u Srbiji je glavno objašnjenje za neplaćanje obaveza “trenutni problemi u likvidnosti”, dok je u Istočnoj Evropi nezaposlenost, a na drugom mestu prezaduženost.

Kada se radi o rokovima plaćanja, fizička lica u Srbiji plaćaju obaveze u roku od 30 dana što je i prosek Istočne Evrope. S druge strane, privreda plaća za 46 dana u proseku u odnosu na istočnoevropskih 42 dana. Ni duži rokovi ne pomažu, pa smo na dnu tabele po procentu izmirivanja svojih računa na vreme, što čini svega 67 odsto ljudi, a posebno loša navika plaćanja je u sektoru trgovine. U Srbiji, kao i u Evropi potpuno nenaplativa potraživanja iznose četiri odsto ukupnih potraživanja.

Ono u čemu smo najgori u Evropi je kašnjenje nakon isteka roka za plaćanje. Kod nas to kašnjenje iznosi 50 dana, a u Istočnoj Evropi 21 dan. Takođe prednjačimo i po procentu nenaplativih i zakasnelih potraživanja koji kod nas iznosi 31 odsto, a u Istočnoj Evropi 26 odsto.

 

Izvor: Danas

Foto: Pixabay