Izvoz agrara rekordnih 3,2 milijarde dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u 2016. godini ostvarili su izvoz vrednosti 3,2 milijarde dolara, što je 11,9 odsto više u odnosu na rezultate iz 2015. i najbolji izvozni rezultat, ali je to i dalje daleko od mogućnosti domaće poljoprivrede, navodi se u analizi spoljne trgovine agrarnog analitičara Vojislava Stankovića.

“Reč je o najvećem izvozu poljoprivrede i prehrambene industrije u ekonomskoj istoriji Srbije, imajući u vidu to da je, dok je bila u Jugoslaviji, izvozila poljoprivredne robe za milijardu dolara, a i devedesetih je taj obim bio znatno manji nego lane.”

Ipak, to je daleko od mogućnosti srpske poljoprivrede jer bi naša zemlja mogla da izvozi agrarnih proizvoda i za deset milijardi dolara, ocenio je Stanković, a prenosi portal Agrosmart (www.agrosmart.net).

Agrarni sektor je u ukupnom robnom izvozu učestvovao sa 21,6 odsto, navodi se u analizi.

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu tokom 2016. godine bili su kukuruz sa učešćem od 346 miliona dolara, cigarete 277 miliona, maline 248 miliona, pšenica 134 miliona, te jabuke 127 miliona dolara.

Izvor: Beta