Japanski gigant u “borbi za život”

PinterestFacebookTwitterShare

Japanska Tošiba se povlači iz gradnje nuklearnih centrala i ulazi u težak period, u kojem će se boriti za opstanak. Korporaciju ponovo “drma” rasprodaja imovine i smene na vrhu.

Japanski mediji javljaju da će uzdrmana korporacija Tošiba na kraju fiskalne 2016, koja se završava 31. marta, verovatno ponovo zabeležiti gubitak i izgubiti platežnu sposobnost.

Osnovni uzrok za loš bilans korporacije će biti gubitak od šest milijardi dolara, koji je zabeležila Tošibina podružnica u SAD koja se bavi projektovanjem i izgradnjom nuklearnih centrala.

Generalni direktor Šigenori Šiga, koji je pre stupanja na tu najvišu dužnost upravo bio šef Vestinghausa, američkog proizvođača nuklearnih centrala koji je pre oko deceniju prešao u vlasništvo Tošibe, najavio je da će podneti ostavku.

Rukovodstvo Tošibe, čije deonice već imaju status “smeća”, grozničavo radi na tome da rasproda što više imovine kako bi pokrilo gubitak, koji se ispostavio većim nego što se očekivalo, i tako izbeglo pad u nesolventnost.

Međutim, do kraja fiskalne godine za tako nešto nema dovoljno vremena, smatraju stručnjaci.

Klizanje Tošibe počelo je kada je 2015. godine izašlo na videlo da je preduzeće, ne bi li održalo visoku cenu deonica, falsifikovalo poslovne rezultate “naduvavanjem” profita. Te godine je kompletno rukovodstvo bilo prisiljeno na ostavku, a pod lupom tužilaštva su se našla i tri prethodna menadžerska tima.

Jedan od stubova srednjoročnog plana za oporavak nakon tog skandala je upravo bilo oživljavanje nuklearne komponente. Od toga, međutim, neće biti ništa, jer je korporacija u petak saopštila da se u potpunosti povlači iz biznisa izgradnje nuklearnih centrala.

Razlog je, čini se, to što joj, umesto bitke da ponovo ostvari rast, predstoji gorka borba za opstanak.

Iz Tošibe, koja ima drugi najveći udeo na svetskom tržištu memorijskih čipova, najavljuju prodaju velikog dela proizvodnje tih važnih komponenti, ali i deljenje preduzeća za razvoj i proizvodnju poluprovodnika.

Najavljuje se i prodaja nekretnina, u šta je uključena i bolnica u Tokiju.

Izvor: RTS