Jedino Srbija nije uradila ništa oko “švajcaraca”

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva ponovo je zatražilo da Vlada i Narodna banka Srbije hitno donesu zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima, kako bi se sprečilo da banke “otimaju” nekretnine od zaduženih građana.

“Tražimo hitno donošenje zakona o konverziji i obustavu prinudne naplate u svim kreditima u francima, kao i u svim ostalim kreditima, dok NBS ne preuzme svoju kontrolnu funkciju i ne poništi sve ugovorne odredbe koje su nezakonite”, navodi se u saopštenju Efektive.

To udruženje je podsetilo da je takvo zakonsko rešenje doneto u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da je u Bosni i HErcegovini u proceduri, i da “jedino u Srbiji, od svih zemalja bivše Jugoslavije, država, odnosno centralna banka, nisu uradile ništa konkretno kako bi pomogle svojim građanima”.

U saopštenju Efektive naveden je primer gde je korisnik podigao kredit od 150.000 evra u francima, uplatio banci 135.000 evra a banka od njega potražuje još 400.000 evra.

Istaknuto je da su četiri korisnika kredita u francima sebi oduzela život i da je moguće da takvih slučajeva ima i više.

Komentari 1

  1. srecko

    Eto koliko ova dusebriznicka vlast misli o svojim gradjanima, njih samo interesuje svoj dzep a narod ko ga j…