Jezero odumire usled drastičnog pražnjenja

PinterestFacebookTwitterShare

Vlasinsko jezero je pred odumiranjem zbog drastičnog smanjenja vodostaja, upozoravaju ekolozi, ali i građani Surdulice i čelnici opštine. Količina vode u jezeru u protekla tri meseca svedena je na polovinu.

Drastično smanjenje vodostaja ozbiljno ugrožava bogatu i raznovrsnu floru i faunu u samom jezeru, ali i oko njega, te čuvena plutajuća ostrva po kojima je ovo jezero poznato.

U predelu izuzetnih odlika Vlasina upozoravaju da višemesečno ispuštanje jezerske vode zbog remonta jedne od četiri hidroelektrane “Vrla” pogubno utiče na biljni i životinjski svet, posebno na autohtone jedinstvene vrste.

Izuzetno nizak vodostaj Vlasinskog jezera loše utiče na mrest ribe, zbog koje inače dolazi veliki broj pecaroša iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke i drugih zemalja, kaže radnik čuvarske službe na Vlasini Radoš Kostadinović.

Šef PIO “Vlasina” Novica Stanković upozorava da su pored jezera počele da se suše neke endemske vrste biljaka poput breze i rosulje.

Vodostaj jezera opao je u protekla tri meseca za čak pet do deset metara. Mnogi čamci i brodići ostali su na suvom, a ni najstariji meštani ne pamte ovako nizak vodostaj jezera.

Predsednica opštine Surdulica dr Aleksandra Popović naglašava da lokalna samouprava nije nadležna za vodostaj i nema nikakve ingerencije. Međutim, nju zabrinjava činjenica da lokalna samouprava, od Elektroprivrede Srbije i Vlasinskih hidroelektrana nije dobila nikakvo obaveštenje o pražnjenju akumulacije izgrađene davne 1949. godine.

U EPS su potvrdili da se jezero u poslednja tri meseca drastično prazni zbog remontnih radova u jednoj od hidroelektrana. Iz EPS, međutim, tvrde da nizak vodostaj najveće veštačke akumulacije u Srbiji ne ugrožava biljke i životinje u jezeru i okolini.

Izvor: Blic