Još se ne zna da li dolazi Tenis

MesnaIndustrija.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će se krajem maja znati da li nemačka firma Tenis dolazi u Srbiju, kada komisija Ministarstva izabere investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina.

„Kompanija Tenis se javila na konkurs za pet različitih lokacija, a da li će biti izabrana utvrdiće odabrana komisija na osnovu propisanih kriterijuma, među kojima su visina investicije u poljoprivredu, broja uposlenih radnika, vrednosti izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice i drugim uslovima“, rekao je Nedimović agenciji Beta.

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta, prema njegovim rečima, stiglo je 219 prijava potencijalnih investitora od kojih je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.

„Nemačka firma Tenis nema nikakav specijalan status, izabraće se onoliko investitora koliko ispunjava uslove, možda njih 15-20“, rekao je Nedimović.

Od 219 prijava na javni poziv samo sedam je sa inostranim kapitalom, a preostalih 212 su poljoprivredna gazdinstva iz Srbije koja planiraju da prerastu u privredna društva.

Predstavnici Vlade Srbije i Tenisa potpisali su krajem aprila 2015. godine Memorandum o razumevanju. Tada je rečeno da će ta kompanija u Srbiji otvoriti 20 farmi za uzgoj svinja.

Izvor: Beta

Komentari 1

  1. Jelena