Južnokorejski Inčeon zagrizao za “Teslu”

PinterestFacebookTwitterShare

Inčeon (Incheon) aerodrom iz Južne Koreje zainteresovan je za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla”.

Ukoliko pobedi na tenderu, Inčeon planira da “Nikola Tesla” postane glavni međunarodni aerodrom u regionu Balkana, izjavio je zamenik ministra za civilno vazduhoplovstvo u Ministarstvu transporta Južnе Korеjе Suh Hoon-taik.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da imaju ozbiljnu nameru da učestvuju u koncesiji za aerodrom “Nikola Tesla” i da su to preneli i srpskoj vladi prilikom nedavne posete Beogradu, kada se delegacija iz Južne Koreje sastala i sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Od Srbije su, kako je istakao, dobili uveravanja da će svi imati iste uslove za učešće na tenderu za koncesiju i da će postupak biti čist i transparentan.

“Mi hoćemo da pokažemo da smo ozbiljno zainteresovani za ovaj projekat. Spremni smo da naše iskustvo i znanje primenimo i na srpskom aerodromu”, rekao je on i izrazio uverenje da bi takav posao bio dobar i za Srbiju i Južnu Koreju.

Hoon-taik je rekao da su informisani da aerodrom “Nikola Tesla” planira da bude glavni u ovom regionu i da oni žele na tome da zasnuju i svoju buduću strategiju, ukoliko budu izabrani koncesionar. Dodao je da bi oni takođe bili spremni da što brže proširuju kapacitet beogradskog aerodroma.

“Čuli smo da se svake godine povećava broj korisnika aerodroma za oko sedam odsto. Po tome moramo napraviti neki dobar plan da uskladimo sa povećanjem kapaciteta, ali i da pružimo što bolje i kvalitetnije usluge za putnike”, rekao je on.

Južnokorejski zvaničnik istakao je i da postoji interesovanje dve zemlje za uspostavljanjem direktnog leta Srbija-Južna Koreja, a preduslov za to je bio sporazum o vazdušnom saobraćaju, potpisan prošle godine.

Dodao je da u Koreji imaju devet aviokompanija, od kojih su dve velike – Korean air i Asiana airlines, a ostalih sedam su sedam niskotarifne. “Ja ću pomoći da se poveća saradnja korejskih avio kompanija i Air Serbia”, rekao je Hoon-taik.

Govoreći o aerodromu Inčeon, on je rekao da je aerodrom prošle godine imao operativni prihod od jedne milijarde evra, kao i da su dvanaestu godinu za redom dobili nagradu za najbolji aerodrom na svetu na osnovu istraživanja Međunarodnog aerodromskog saveta (ACI – Airport Council International).

On je podsetio da je 2015. godine u Beogradu otvoren Kotra centar (Korea biznis centar) i očekuje se da će to doprineti privlačenju investitora iz te zemlje. “Ukoliko budemo koncesionar u Srbiji moći ćemo da dovedemo još kompanija i jačih investitora”, rekao je Hoon-taik.

Izvor: Beta