Kazne za poslodavce ukoliko ne plate zaposlenima rad za praznike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svi građani koji su imali posla u ministarstvima, opštinama, bankama ili poštama, morali su to da odlože do danas. S druge strane, privatnici širom Srbije, radili su i za praznike. Tržni centri, supermarketi, kafići, apoteke, pekare, trafike imali su uobičajeno radno vreme.

Ipak, radnici zaključuju da su razlike u statusu zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i dalje velike, u korist prvih, javlja RTS.

“Nismo primetili da je Prvi maj, za nas koji radimo kod privatnika to ne važi”, kaže jedan od radnika koji nije imao slobodan dan.

Prva dva dana maja, u domovima zdravlja radile su samo dežurne službe. Vozila javnog gradskog prevoza saobraćala su po nedeljnom redu vožnje.

“Kad su praznici potrebno je da se održava minimum saobraćaja da bi narod mogao da dođe i ode do sela. Pitanje je da li vam je to plaćeno”, kaže Zvezdan Vuković, vozač autobusa.

Inspektorat za rad je tokom praznika pojačao kontrolu poslodavaca. Podsećaju da zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu – za rad na dan praznika, iznosi najmanje 110 odsto od osnovice.

Napominju da, ukoliko se utvrdi da radnici nisu plaćeni kako propisuje Zakon o radu, novčana kazna za poslodavca je od 600.000 do milion i po dinara, a za preduzetnika do 400.000 dinara.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay