Kineski klubovi spiskali bogatstvo na fudbalere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: sipg-fc.com

Kineski fudbalski klubovi potrošili su u zimskom prelaznom roku rekordnih 388 miliona evra, uprkos restrikcijama “iracionalnih” transfera.

Novi rekord premašio je onaj postavljen prošle godine, kada je u istom periodu potrošeno 345 miliona evra. Ovo je druga uzastopna godina da kineska Superliga u zimskom prelznom roku troši više od engleske Premijer lige, koja je ove godine potrošila 259 miliona evra.

Brazilac Oskar prešao je iz Čelsija u Šangaj SIPG za 60 miliona evra, što je azijski rekord. Nagađa se da će zarađivati 24 miliona godišnje, što znači da je drugi najplaćeniji igrač sveta. Odmah iza njega je Argentinac Karlos Tevez, koji je potpisao za Šangaj Šenhua. Mnoge druge zvezde su otišle u Kinu, među kojima su Aksel Vitsel, Alešandre Pato, Džon Obi Mikel ili Rikardo Karvaljo.

Dolazak Oskara i Teveza usledio je pre nego što su vlasti najavile propise kojima se ograničavaju “iracionalni” troškovi. Plate igrača biće sada “razumno ograničene”, a klubovi Superlige moći će na terenu da imaju najviše trojicu stranaca.

Lokalni stručnjaci procenjuju da su skupi transferi posledica toga što predsednici klubova žele da se dodvore predsedniku Kine, Si Đinpingu, koji je veliki ljubitelj fudbala. Kina pokušava da izraste u fudbalsku silu. Vlasti sada žele da ograniče tu potrošnju i usmere novac klubova u razvoj mladih domaćih igrača.

Prema izveštaju FIFA, Kina je 2016. postala peti najveći potrošač u međunarodnim transferima, na koje je potrošila 426 miliona evra. U godini pre toga bila je tek 20. Najveći potrošač i dalje je engleska Premijer liga, koja je potrošila 1,3 milijarde evra.

Izvor: Sportske.net

Foto: sipg-fc.com