Kineski premijer očekuje manji rast BDP

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. biti manja nego ranijih godina i iznosiće oko 6,5 odsto, ali je upozorio i na opasnosti globalnog pritiska na kontrolu trgovine, pošto Peking pokušava da smanji oslanjanje na izvoz i investicije.

Kineski premijer je u obraćanju na redovnom godišnjem zasedanje Svekinsekog narodnog kongresa obećao da će uložiti više napora u cilju smanjenja viška proizvodnje čelika zbog koje su zategnuti trgovinski odnosi sa SAD i Evropom.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, obavezala se da će smanjiti proizvodnju čelika za 100 do 150 miliona tona do 2020. godine.

Li je obećao jednake uslove za strane kompanije, verovatno odgovarajući na pritužbe da Peking pokušava da ih potisne iz tehnologije i drugih perspektivnih tržišta.

Premijer Kine je rekao da je za drugu po veličini ekonomiju u svetu postavljen rast od “oko 6,5 odsto ili više, ako je moguće”, što je manje nego prošlogodišnjih 6,7 odsto.

Agencija AP navodi da je izostavljanje velikih inicijativa očekivano, pošto Komunistička partija izbegava iznenađenja uoči kongresa koji će biti održan kasnije ove godine, a na kojem se očekuje da će predsednik Kine Si đinping dobiti drugi petogodišnji mandat.

Vlada Kine je saopštila u subotu da će povećati vojni budžet za sedam odsto u ovoj godini, čime se nastavlja trend smanjenog rasta potrošnje za odbranu uprkos regionalnim tenzijama zbog Južnog kineskog mora i drugih problema.

Ukupna potrošnja za odbranu činiće oko 1,3 odsto projektovane stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017, rekla je portparolka vlade Fu Jing na konferenciji za novinare. Vojni budžet Kine godinama je bio drugi po vrednosti na svetu, iako je i dalje daleko iza američkog. Prema procenama, iznosiće oko 145 milijardi dolara.

Izvor: Beta