Kinezi stvarno “zagrizli” za Ikarbus

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska kompanija Jinlong (Yinlong) nudi 10 miliona evra za otkup dugovanja Ikarbusa u zamenu za 51 odsto kapitala tog preduzeća, rekao je predsednik Kinesko-jugoistočne evropske poslovne asocijacija (CSEBA), Mario Rendulić.

U otvaranje nove linije, kako kaže Rendulić, planira se ulaganje 30 miliona evra, a sam proces pregovaranja sa državom i bankama kojima Ikarbus duguje 14 miliona evra, trebalo bi da traje narednih šest meseci.

“Trenutno je ponuda kineske strane da otkupi dugovanja Ikarbusa, a u zamenu bi želeli da dobiju 51 odsto kapitala ovog preduzeća”, kaže Rendulić.

Plan je, kako je rekao, da se prozvodnja sa sadašnjih 50 autobusa poveća na 200 u jednoj godini, te da se ne menja broj radnika. “Želimo da iz Srbije izvozimo nove električne autobuse u istočnu i zapodnu Evropu”, istakao je.

Namera je da se pored električnih autobusa u pogonu Ikarbusa proizvode i električna taksi vozila, mini autobusi i motori na struju.

Prema njegovim rečima, kineski investitori su obišli i Sombor kako bi procenili da li je moguće revitalizovati propalu fabriku Zastava, koja je godinama predmet interesovanja različitih investitora, a gde je eventualno moguće organizovati deo proizvodnje autobusa.

“U narednih 30 dana biće urađena procena i o mogućnostima da se u Ikarbusu poveća broj radnika, te koliko bi takvo povećanje koštalo kineskog ulagača”, rekli su iz kinesko-srpske asocijacije.

“Kineski investitori traže presek stanja u Ikarbusu, te uvid u sva trenutna dugovanja i potraživanja”, kažu u Asocijaciji, navodeći da dogovori i ranije ugovoreni poslovi Ikarbusa neće trpeti, ukoliko dođe do preuzimanja od strane Jinlong kompanije.

Izvor: Blic, Tanjug