Knežević: Do 31. marta pokretanje privatizacije Azotare, Petrohemije i MSK

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Miloš Miškov

Ministar privrede Srbije Goran Knežević danas je najavio da će do kraja marta biti pokrenut postupak privatizacije tri preduzeća petrohemijskog kompleksa Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde.

Knežević je na Kopaonik biznis forumu kazao da Petrohemija trenutno na računu ima 50 miliona evra i da sve svoje obaveze izmiruje redovno.

“I Azotara, za koju ima zainteresovanih kupaca, plaća svoje obaveze”, kazao je ministar i dodao MSK ima problema da naplati isporučenu robu i izmiri svoje obaveze i da se razgovara o tome kako da ta kompanija dobija gas po povoljnijim uslovima.

Knežević je istakao da je Vlada Srbije odlučna da dovrši proces privatizacije i da je preostalo oko 100 preduzeća koja treba da dobiju nove vlasnike.

“Najveće teškoće imamo sa 17 preduzeća, medju kojima su pored onih iz petrohemijskog kompleksa i Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, Galenika, PKB, Resavica”, istakao je on, navodeći da ta preduzeća nisu samo ekonomski već i socijalni i demografski problem jer zapošljavaju veliki broj ljudi.

Po rečima Kneževića, poslovanje javnih preduzeća je pod kontrolom i ona su prošle godine imala dobit od osam milijardi dinara, a pre dve godine njihov gubitak bio je 65 milijardi dinara.

“Sva javna preduzeća će uskoro dobiti nove direktore koji neće biti partijski funkcioneri”, rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Miloš Miškov