Knežević: Ove godine 20.000 novih radnih mesta i 20 novih velikih investitora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, Miloš Miškov

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da je potrebno „unaprediti“ Uredbu o privlačenju investicija, odnosno spustiti kriterijume kako bi i mali investitori mogli da konkurišu za podsticajna sredstva.

Nivo podsticaja razlikuje se od mesta ulaganja, pa oni koji investiraju u nerazvijena devastirana područja, imaju veću podršku od onih koji se odluče za Beograd ili Novi Sad. Subvencije su od maksimalnih 3.000 evra po radnom mestu u najrazvijenijim opštinama, do 7.000 evra po radnom mestu u najmanje razvijenim opštinama.

Uredbom o uslovima i načinu privlačenja direktnih stranih investicija minimalni iznos ulaganja spušten je na 100.000 evra, a minimum otvorenih radnih mesta na 10, kako bi i male i srednje firme mogle da konkurišu za podsticaje.

Izuzuzeti su projekti u oblasti softverskog inženjeringa, a ostala je zabrana za podsticaje i u oblasti saobraćaja, farmaceutske industrije, ugostiteljstva, igara na sreću, oružja i municije, trgovine, brodogradnje, duvana i duvanskih prerađevina.

Za subvencije sada mogu konkurisati i firme iz sektora poljoprivrede i ribarstva, koje ulažu minimalno dva miliona evra i otvaraju najmanje 25 radnih mesta

Predviđeni su i podsticaji za troškove investitora na osnovna sredstva u iznosu od 10 odsto u najrazvijenijim opštinama do 30 odsto u najnerazvijenijim.

Knežević je rekao da u ovoj godini očekuje više od 20.000 novih radnih mesta i dolazak oko 20 novih velikih investitora na srpsko tržište.

“Prošlu godinu smatram izuzetno uspešnom, jer smo podržali 21 investiciju vrednu više od 220 miliona evra, koja nam je donela 15.000 novih radnih mesta”, rekao je Knežević za Večernje novosti.

Izvor: Beta

Foto: Beta, Miloš Miškov