Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta

PinterestFacebookTwitterShare

Komisija za hartije od vrednosti Srbije proverava prodaju akcija beogradske kompanije Energoprojekt na Beogradskoj berzi, rečeno je danas Beti u Komisiji.

“Na osnovu predstavke koju je dobila Komisija odredjeno je sprovodjenje vanrednog neposrednog nadzora u vezi sa trgovanjem akcijama Energoprojekt holdinga”, navela je Komisija.

Taj postupak je u toku i obuhvatiće i dostavljanje podataka od stranih regulatornih organa.

Država Srbija u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 33,58 odsto, a drugi najveći akcionar je beogradska firma Napred razvoj sa udelom od oko 22,49 odsto. Vlasničke udele u tom holdingu imaju i klijenti Erste banka koji svoje hartije od vrednosti drže na kastodi računu te banke (4,4 odsto), klijenti Vojvodjanske banke (4,9 odsto) i Rajfajzen banke (0,7 odsto).

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović rekao je za Betu da kupoprodaja akcija te kompanije na Beogradskoj berzi izaziva sumnju da se priprema “neprijateljsko” preuzimanje, odnosno da su povezana lica već kupila udeo veći od 25 odsto kapitala a da nije data ponuda za kupovinu preostalih akcija, kako je zakonom propisano.

On očekuje da država kao pojedinačno najveći akcionar Energoprojekta zaštiti svoj interes i kapital jer ako to ne učini on će biti obezvređen.

Milovanović je naveo da je Energoprojekt uradilo otkup sopstvenih akcija čime je sprečen pad vrednosti akcija koji je pokrenut prodajom vlasničkog udela dva značajna akcionara, Dobrovoljog penzionog fonda Dunav i švajacarskog investicionog fonda Ist kapital (East Capital).

Poslednjih dana su akcije Enegoprojekta na Beogradskoj berzi bile medju najtraženijim hartijama od vrednosti, a njihova trenutna cena je 1.465 dinara po akciji. Najniža cena akcije tog holdinga u poslednjih godinu dana bila je 980 dinara.

Izvor: Beta