Korak bliže projektu „Jadar“

Jadarit.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

 Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i borata „Jadar“ u blizini Loznice.

Kako je saopšteno, projekat u koji je je britansko-australijski konzorcijum Rio Tinto do sada investirao oko 90 miliona dolara, mogao bi da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je potpisao Memorandum u ime Vlade Srbije, rekao je da će taj projekat učiniti Srbiju „ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora“.

„Potpisivanje Memoranduma će ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije“, istakao je Antić i dodao da će razvoj projekta „Jadar“ dati zamajac rastu srpske ekonomije.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, koja je rekla je da će ta projekat uticati na razvoj Loznice i celog regiona i da je pokretanje proizvodnje planirano 2023. godine što „potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta“.

„Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu“, istakla je Brnabić. Dodala je da taj projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto so, uranijum i borati, Sajmon Trot rekao je da „Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu projekta kroz sve faze, čime se Srbija i Rio Tinto dovode korak bliže cilju da postanu vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou“.

Izvor: RTS, Beta

Foto: Pixabay