Lagard poziva Evropu da “olakša” grčki dug

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je da su pregovori Atine sa njenim kreditorima iz evrozone tek na “pola puta” i ponovo pozvala Evropljane da olakšaju taj dug.

Ono što sam videla tokom dve poslednje nedelje ide u dobrom pravcu, ali smo na pola puta, rekla je Lagard u Briselu u obraćanju u evropskom ekonomskom institutu Brojgel (Breugel).

Za manje od deset dana svi ministri evrozone će se naći u Vašingtonu na prolećnom sastanku MMF i škakljivo pitanje grčkog duga trebalo bi da se nađe u centru njihovih razgovora.

Razgovori između Atine i njenih kreditora, evrozone i MMF, već mesecima tapkaju u mestu zbog čega je blokiran nastavak realizacije trećeg plana pomoći od 86 milijardi dolara koji je dogovoren u julu 2015. i traje do jula 2018. godine.

Prošle nedelje grčka vlada obavezala se na sprovođenje ekonomskih mera 2019. i 2020 da zadovolji svoje kreditore. To bi trebalo da otvori put za isplatu nove tranše kredita, koji je potreban Atini pošto treba da isplati kreditorima više od sedam milijardi evra u julu.

Lagard je rekla da će u sledećoj etapi biti potrebno da se nađe dobro sprovođenje tih preuzetih obaveza i dodala da je najteže usaglasiti detalje.

Kako je rekla, kada se to jednom uradi treba da se raspravlja o održivosti grčkog duga i dodala: “mi znamo da će olakšanje duga biti potrebno”.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP