Licence za bolje upravljanje javnim preduzećima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je danas novi set smernica na osnovu kojih će članovi upravljačkih organa u javnim preduzećima čiji je osnivač država, biti licencirani, što bi, kako se očekuje tim preduzećima donelo bolje poslovne rezultate.

Stevanović je kazao da su javna preduzeća u prvoj polovini 2017. ostvarila neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobit

On je naveo da je zadovoljan rezultatima javnih preduzeća i učinkom vlade u toj oblasti od 2014.

“Nasledili smo 37 javnih preduzeća čiji je osnivač država, a koja su 2014. godinu završila sa minusom od 64 milijarde dinara. To je bio ozbiljan alarm da promenimo situaciju i definišemo nešto čime bi ta javna preduzeća morala da se rukovode kako bi imala bolje bilanse”, rekao je Stevanović.

Kako je objasnio, Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom ban  kom radi na uvodjenju principa korporativnog upravljanja, što je delimučno već zaživelo.

“S druge strane, definišemo i program smernica na osnovu kojih ćemo licencirati sve one koji će učestvovati u organima upravljanja preduzeća i nadam se da će to dati ozbiljne rezultate”, kazao je Stevanović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay