Lidl odustaje od BiH zbog politike

PinterestFacebookTwitterShare

Iako se već godinama spekulira da će njemački trgovački lanac doći konačno i u Bosni i Hercegovini, to se neće dogoditi još neko vreme.

Lidl je angažovao nekoliko ljudi koji već mesecima traže oko 15 lokacija na kojima bi gradili svoje centre, ali je poslednjih nedelja došlo do promene planova. Naime, nemačke investitore je od planova za BiH odbila trenutna politička situacija, piše Večernji list BiH.

Stanje u kojem se skoro svake nedelje preti sukobima, gde imamo previranja u vlasti i stalne političke krize, nije okruženje u kojem stranci žele da investiraju sredstva, psoebno ne u tako velike projekte kao što su oni koje Lidl ima za BiH, rekli su sagovornici Večernjeg.

Poslovna politika Lidla je izgradnja sopstvenih centara, a ne unajmljivanje postojećih poslovnih objekata. Oni imaju nacrte svojih građevina i to su standardi od kojih ne odustaju.

Zbog toga uvek idu prema opciji da kupe zemljište koje im odgovara, a zatim grade objekte. Skauti su našli određen broj lokacija, ali je trenutno celi projekat u fazi mirovanja, objašnjavaju sugovornici.

Čelnici Lidla odredili su da će imati trgovine na 15 lokacija u BiH te jedno veliko skladište koje će biti distributivni centar za sve njihove trgovine u državi. Lokacija toga skladišta je zamišljena u Sarajevu, ali se razmišljalo da se možda napravi i u Mostaru.

Izvor: SEEbiz