Ljajić: Srbiji, za sada, ne treba “Lex Merkator”

PinterestFacebookTwitterShare

Za sada nema potrebe da Srbija usvaja “Lex Merkator”, smatra Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je izjavio u Danu uživo da je sastanak ministara zemalja regiona o poslovanju Agrokora, koji će se održati u sredu u Beogradu, neophodan jer se radi o sličnim problemima i da svaka država ima interes da zaštiti zaposlene, dobavljače i obezbedi stabilno poslovanje.

Ljajić navodi da je Agrokor velika briga država u regionu, imajući u vidu njegovu veličinu.

Dodaje da održavaju redovne sastanke sa poslovodstvom Merkatora S, Vlada je formirala i ministarsku grupu koja prati situaciju. Ljajić ne isključuje ni mogućnost zajedničkog sastanka s Agrokorom i predstavnicima Vlade Hrvatske.

Podseća da je Slovenija usvojila “Lex Merkator” kako bi se zaštitila jer se plaše izvlačenja novca za podmirivanje dugova Agrokora.

“Zasad kod nas nema potrebe za tim, ali ako bude potrebe učinićemo sve da zaštitimo zaposlene, stabilnost kompanije, dobavljače kojih je više od 660, od čega je malih 490. Ako se ukažu indicije da se izvlači novac, onda i mi treba da posegnemo za istim rešenjem kao i Slovenija”, objašnjava Ljajić.

On smatra da ne treba stvarati paniku, ali ni gajiti preterani optimizam, već treba, kako kaže, biti realističan u ocenama, procenama i informacijama koje se saopštavaju.

“Sve što radimo je vrsta kriznog menadžmenta i pokušaj da smanjimo štetu. Kad je reč o konkretnim podacima, poslednje što sam čuo je da je reč o dugu od 140 miliona evra, potraživanja su 40 miliona evra, zalihe 80 miliona evra, a vrednost kompanije 307 miliona evra”, rekao je Ljajić.

Izvor: N1