Mađari zabranjuju crvenu zvezdu na Hajneken pivu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Mađarske je juče branila kontroverzni predlog zakona o zabrani holandskom pivskom gigantu “Hajnekenu” (Heineken) da na etiketama koristi crvenu zvezdu, čime se rasplamsava dugotrajni spor dveju strana.

To bi bila “zabrana upotrebe simbola totalitarnih režima, kao što su nacizam ili komunizam”, pokušao je da novinarima objasni šef kabineta premijera Viktora Orbana, Janoš Lazar.

Predlog zakona predviđa do dve godine zatvora i 6,5 miliona evra kazne za prekršioce.

Ali, Lazar je rekao i da je “Hajneken” odgovoran i za “zloupotrebu vlasti na štetu jedne mađarske kompanije”.

To se odnosi na spor koji je izbio početkom februara, pošto je sud u Rumuniji na zahtev “Hajnekena” zabranio jednoj pivari tamošnje mađarske manjine da koristi naziv piva “Csiki” jer previše podseća na marku “Ciuc” koju u Rumuniji “Hajenken” prodaje od 2003. godine.

Budimpešta je tu odluku suda osudila kao “nepravednu, ništavu i anti-mađarsku” i pozvala na bojkot proizvoda “Hajnekena” u Mađarskoj.

Šef Orbanovog kabineta, Lazar, juče je izjavio da crvena zvezda na etiketi “Hajnekena” “vređa osetljivost” Mađara koji su “patili od komunizma” sve do pada “Gvozdene zavese” 1989. godine.

On je podsetio da je “Hajneken” tokom Hladnog rata odustao od crvene boje svoje zvezde da se ne bi pomislilo da je povezan sa komunističkom ideologijom. Zvezda je ponovo postala crvena 1991. godine, po raspadu SSSR-a.

Ali, ta kompanija uverava da “normalno, Hajnekenova crvena zvezda nema nikakvo političko značnje” i da ona “svuda u svetu koristi iste simbole”.

Predlog zakona je izazvao sarkazam nezavisne štampe, a sajt Index.hu kaže da Vlada pravi “pravni haos” iz kojeg se neće lako izvući.

Šef poslaničke grupe partije Fides premijera Orbana, Lajoš Kesa, priznao je da bi zakon trebalo preraditi tako da ne kažnjava “marke koje koriste crvenu zvezdu, ali ne kao totalitarna simbol” i pomenuo italijansku mineralnu vodu “San Pelegrino”.

Osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, mačevalac Tamaš Kovač je na Fejsbuku poručio da će se odreći mađarskog Ordena za zasluge jer: “On ima crvenu zvezdu! Ne želim da rizikujem dve godine u zatvoru!”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay