Makedonski biznismen zakupio BIP: „Došli smo da dugo ostanemo“

BIP.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIP

Makedonski biznismen Svetozar Janevski rekao je danas da je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti 25 miliona evra.

Janevski je za agenciju Beta rekao da će obnoviti proizvodnju piva u BIP-ovim starim pogonima dok se ne izgradi nova pivara i tako „sačuvati BIP-ovu tradiciju proizvodnje i brenda“.

„Sadašnji sistem proizvodnje je zastareo i skoro potpuno propao jer je napravljen 70-tih godina. Obnovićemo ono što je neophodno da bi pivara radila do izgradnje nove fabrike“, rekao je Janevski.

Dodao je da zakup BIP-ovih pogona godišnje košta oko 900.000 evra, a da će izgradnja nove pivare početi kada s Vladom Srbije bude dogovorena lokacija.

„BIP je u stečaju i ne može da izda fabriku dugoročno u zakup, ali će prihod od pokretanja proizvodnje dobro doći u sprovodjenju stečaja“, ocenio je Janevski.

Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve-tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara.

On je rekao da će u početku fabrika zaposliti oko 100 radnika, tako što će neke koji su ranije radili vratiti na posao a kako se bude razvijao posao zapošljavaće nove.

„Došli smo da dugo ostanemo“, rekao je Janevski.

Janevski je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike globalne brendove – „Koka-kolu“ i „Hajneken“, a otvorio je i prvi „Mekdonalds“ restoran u Skoplju.

Kao jedan od šest vlasnika Pivare Skoplje stvorio je brend „skopsko“. S partnerima iz te kompanije je 2000. osnovao „M-6“ investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija sa udelom od 51,90 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu manjinskih akacionara.

Izvor: Beta

Foto: BIP