Mihajlović: U maju kreću radovi na pruzi Beograd – Budimpešta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako Evropska unija ispituje plan modernizacije pruge Beograd – Budimpešta, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović očekuje da će radovi na pruzi u Srbiji početi u maju.

Na pitanje novinara da li se očekuje usporavanje tog projekta, jer EU ispituje plan izgradnje te pruge, Mihajlović je rekla da očekuje da taj problem bude rešen i da je Srbija do sada ispunila sve obaveze, “pa čak i više od toga”.

Ona je dodala da Mađarska planira da reši taj problem tako što će osnovati zajedničko preduzeće i to će predstaviti EU. “To je pitanje članica unije, a to je Mađarska, i njihovih odnosa sa EU. U smislu da li oni poštuju evropske zakone o javnim nabavkama”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa EU i Evropskom komisijom, još od početka razgovora o tome projektu. “Srbija nije ništa prekršila, sve smo uradili kako treba. Nismo imali nijednu zamerku”, rekla je Mihajlović.

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta “Jedan pojas, jedan put”, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, objavio je juče Fajnenšel tajms.

Evropski zvaničnici izjavili su za taj list da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay