Mineko uskoro otvara rudnik u Bosilegradu

PinterestFacebookTwitterShare

Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi i zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko meseci, saopštila je britanska kompanija Mineko (Mineco).

Kako je navedeno, u rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal privodi se kraju priprema pilot-postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje i u najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa.

Dodaje se da je do sada u tom rudniku zaposleno oko 70 ljudi uglavnom iz okoline Bosilegrada, a očekuje se da će pri punoj proizvodnji u njemu raditi do 300 radnika.

“Kada bude spreman, ovo će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina”, piše u saopštenju.

Kompanija Mineko istakla je da su tokom 2016, ukupne investicije u rudnik u Bosilegradu od kojeg se očekuje da bude nosilac razvoja privrede u toj opštini, dostigle 13,5 miliona dolara.

Mineko u Srbiji ima dva aktivna rudnika olova i cinka, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, gde radi više od 700 ljudi. U Republici Srpskoj, kod Srebrenice, takođe sa partnerima upravlja rudnikom Groš gde je zaposleno više od 500 ljudi, a priprema se i za otvaranje rudnika kod Olova u BiH.

Od 2004. ukupna ulaganja članica Mineko grupe u regionu premašuju 64 miliona dolara. U Evropi Mineko sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu.

Izvor: Blic, Tanjug