Ministri: Milionski krediti za EPS i EMS nisu na teret građana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dva zajma ukupne vrednosti 60 miliona evra za Elektroprivredu Srbije i Elektromrežu Srbije od nemačke Razvojne banke KfW, neće vraćati građani već ta dva preduzeća, tvrde ministri finansija i energetike.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u Skupštini Srbije da se zajmovi od 45 miliona evra za EPS i od 15 miliona evra za EMS od nemačke Razvojne banke KfW neće vraćati iz budžeta već će to činiti te dve kompnije.

Obrazlažući u Skupštini Srbije predloge zakona za davanje garancija države za te zajmove, kao i dopune zakona o Agenciji za osiguranje depozita i o osiguranju depozita, Vujović je rekao da su finansijski uslovi ta dva zajma povoljni, jer je kamata 0,8 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da u ovom trenutku ne postoji nijedna kreditna linija EPS i EMS koju otplaćuju građani, odnosno državni budžet.

“Uveravam vas da će te kredite u potpunosti izmiriti ta preduzeća”, rekao je Antić.

On je rekao da je daleko povoljnije uzeti zajam s državnom garancijom, jer su u tom slučaju kamatne stope i troškovi daleko niži.

Poslanici razmatraju davanje državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF za EPS u iznosu od 45 miliona evra za projekat “Modernizacija sistema za otpepeljavanje “TE Nikola Tesla A” i davanje garancije Srbije u korist KWF banke za kredit EMS u visini 15 miliona evra, namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay