MMF potvrdio prognoze: Rast u regionu 3,1 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je svoje ranije procene rasta za evropske ekonomije u razvoju, uključujući Srbiju, koja bi u ovoj i 2018. godini trebala rasti po stopama nešto iznad tri posto.

Za region evropskih privreda u nastajanju i razvoju MMF u 2017. godini očekuje rast od 3,1 posto, koji bi u 2018. godini trebalo blago da ubrza, na 3,2 posto, u skladu sa jesenjim procenama, objavio je MMF u ažuriranim zimskim Svetskim ekonomskim prognozama (WEO).

Uz Srbiju, region čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Hrvatska i Turska.

Za kraj 2016. godine u MMF očekuju da bi rast regiona trebalo da dostigne 2,9 posto, što bi značilo da je znatnije usporio u odnosu na 3,7 posto u godini ranije, navodi se u projekcijama.

“Privredna aktivnost bi trebalo da ojača zamah u 2017. i 2018. godini, najpre u tržišnim ekonomijama u nastajanju i razvoju. Međutim, prisutna je široka disperzija mogućih ishoda vezano za te projekcije, s obzirom na neizvesnosti povezane s političkim stavovima nove američke administracije i njenim posledicama na globalnom nivou”.

Privrede ovih zemalja suočene su sa prilično različitim cikličnim pozicijama i strukturnim izazovima, smatraju u MMF.

Izvor: Seebiz