MMF povećao prognoze globalnog rasta

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu ovogodišnjeg rasta svetske privrede na 3,5 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 3,1 odsto.

MMF je ocenio je da otpornost Kine, rast cena sirovina i čvrstina finansijskih tržišta nude svetliju sliku svetske privrede i da pomažu u odbacivanju sumornih predviđanja koji postoje u svetu još od kraja Velike recesije.

Rast za ovu godinu MMF je povećao sa 3,4 odsto, koliko je predviđao u januaru.

MMF očekuje rast u SAD od 2,3 odsto, u odnosu na 1,6 odsto prošle godine, dok u evrozoni očekuje 1,7 odsto koliki je rast bio i 2016. godine. Za Japan očekuje povećanje na 1,2 odsto s prošlogodišnjih jedan odsto, dok u Kini očekuje 6,6 odsto, dok je prošle godine rast bio 6,7 odsto.

Optimističniju prognozu svetske privrede MMF je izneo uoči prolećnog zasedanja u Vašingtonu MMF, Svetske banke i Grupe 20 najvećih privreda.

Kineska privreda se stabilizovala zahvaljujući potrošnji vlade i kreditnom bumu, a cene nafte su porasle skoro 40 odsto prošle godine. Finansijska tržišta su takođe u porastu.

MMF je upozorio i na opasnosti po svoju optimističku prognozu, među kojima je “pretnja od produbljivanja geopolitičkih tenzija”, mogućnost da povećanje kamatnih stopa u SAD suzbije privredni rast i uznemiri finansijska tržišta, kao i opasnost po globalnu trgovinu od protekcionističkih mera.

Bogatije privrede se suočavaju i s dubljim problemima, posebno s hronično slabim rastom proizvodnje i starenjem radne snage, naveo je MMF.

Izvor: Beta