MMF prognozira Srbiji rast tri, dogodine 3,5 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je prognozu rasta BDP Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok su za sledeću godinu procene još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5 odsto.

Ta institucija je, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu “Svetski ekonomski izgledi”.

U poslednjem dokumentu te vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. rasti po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto.

Tada je šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da će ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.

Izvor: RTS, Tanjug