Nadležni negiraju da Rusi kupuju železničku infrastrukturu

PinterestFacebookTwitterShare

Ruska železnica objavila da hoće da kupi preduzeće koje se u Srbiji bavi železničkom infrastrukturom, ali nije u pitanju “Infrastruktura Železnica Srbije”, jedno od četiri preduzeća na koja je srpska Železnica podeljena, piše Danas.

Interesovanje javnosti izazvala je izjava prvog potpredsednika Ruske železnice Aleksandra Mišarina, da ta kompanija namerava da u prvoj polovini ove godine kupi udeo u preduzeću u Srbiji koja se bavi održavanjem infrastrukture.

Ova vest je odmah izazvala spekulacije da su Rusi zainteresovani da kupe “Infrastrukturu železnica Srbije”, međutim u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Danas negiraju takvu mogućnost i ističu da nikakva privatizacije železničke infrastrukture u našoj zemlji nije planirana.

Rečeno je da nemaju informaciju na koju firmu Rusi misle, ali da to može da bude samo neko preduzeće koje se bavi izgradnjom ili održavanjem železničke infrastrukture. Da su na prodaju demantuju i u “Infrastrukturi železnica Srbije”.

Srbija poseduje samo jedno preduzeće za izgradnju železničke infrastrukture, a reč je o ZGOP iz Novog Sada koje je nedavno prodato kazahstanskoj kompaniji Žol Žendauši. Samim tim, Rusi nemaju šta da kupe u Srbiji, bar kada je reč o železničkoj infrastrukturi.

Međutim, s obzirom na to da je izgradnja železničkih pruga i njihovo održavanje veoma unosan posao nije nemoguće da su se Ruske železnice odlučile da Kazahstancima, koji inače imaju razvijene poslove u Rusiji, ponude partnerstvo, odnosno da otkupe od njih deo preduzeća kroz dokapitalizaciju.

Takođe, moguće je da Rusi žele da uđu u isto tako unosan posao proizvodnje i remonta lokomotiva i vagona. Ako je to u pitanju, Ruskim železnicama je izbor sveden na Fabriku šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, koja je takođe već privatizovana i u vlasništvu je slovačke firme ŽOS Trnava, kao i na Fabriku vagona Kraljevo koja je u procesu UPPR i Želvoz iz Smedereva koji se nalazi u stečajnom postupku.