Najk najavio saradnju sa Amazonom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Najk (Nike) je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 8,7 milijardi dolara, 5,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najveći svetski proizvođač sportske opreme najavio je i saradnju s Amazonom.

Naime, i dosad su se u Amazonovoj ponudi mogli naći Najkovi proizvodi, ali nudili su ih nelicencirani dileri i treće strane, dok bi sada Najk direktno putem Amazona prodavao deo svojih proizvoda. Ova saradnja, prema procenama analitičara, može da poveća prihode kompanije za  300 do 500 miliona dolara u SAD-u, ili za 1 odsto na globalnom tržištu.

Analitičari kažu i da Najk i dalje dominira u Severnoj Americi, kompanija posustaje u odnosu na nemački Adidas i domaće konkurente, kao što je Under Armour.

Zbog toga je početkom juna Najk najavio povlačenje s tržišta nekih svojih proizvoda koje smatra zastarelim i ukidanje 2 odsto ili oko 1.400 radnih mesta.

Najk beleži rast u zapadnoj Evropi od 4 odsto, dok je u Kini zabeležio ubrzanje rasta prihoda, na 11 odsto. Cena deonice Najka porasla je na nakon objave poslovnog izveštaja za više od 4 odsto.

 

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay