NALED: Prioritet borba protiv sive ekonomije

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Goran Kovačević kaže da je prioritetni zadatak za tu organizaciju strukturna borba protiv sive ekonomije.

Srbija mora biti dobro organizovana država ako želi u Evropu. Predstoji nam da usaglasimo pravni sistem sa evropskim, ali to neće biti dovoljno ako ga ne budemo primenili u praksi, rekao je Kovačević posle Izborne skupštine NALED na kojoj su izabrani novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Potpredsednica Upravnog odbora NALED Stanka Pejanović istakla je da je ta organizacija najaktivniji partner Vladi Srbije u reformama. “Na nama je da nađemo najbolja rešenja za otvorena pitanja kao što su siva ekonomija, nedovoljna konkurentnost i nedostatak e-uprave”, rekla je ona.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da su rezultati nagradne igre u borbi protiv sive ekonomije dali bolje rezultate od očekivanih.

Zakon o inspekcijskom nadzoru je doprineo da se za 15 odsto poveća broj novoregistrovanih firmi i za devet odsto smanji broj odjavljenih. “Otklonjena je velika nelogičnost da inspektor ne sme da uđe u radnju koja nelegalno radi”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je plan da se u potpunosti uvede e-uprava i završi prenos matičnih knjiga u elektronski oblik do juna ove godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je cilj da se e-uprava uvede i u sektor poljoprivrede.

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen upozorio je da Srbija mora da ispuni obećanja i da reši pitanje preostalih državnih preduzeća i petrohemijskog kompleksa, jer su ona izvor fiskalnog rizika za zemlju.

“Bez rešavanja pitanja tih preduzeća ništa ne može da se postigne. Ako mala i srednja preduzeća ne počnu da rastu, vi ne možete da se razvijate dalje. Morate motivisati građane da budu privatnici, da ne čekaju posao u javnom sektoru”, rekao je Verhiejen.

Dodao je da je neophodno sprovesti reforme u zdravstvu i obrazovanju i novac trošiti na bolji način.

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa ocenio je da privredni rast, koji se sada polako uvećava, nije dovoljan i trebalo bi da bude više od pet odsto, a da bi se to postiglo potrebno je do kraja sprovesti predviđene reforme.

Izvor: Beta