Nama je ukidanje rominga još daleko

PinterestFacebookTwitterShare

Trenutno ne postoji mogućnost ukidanja troškova rominga za korisnike srpskih operatera mobilne telefonije u Evropskoj uniji, uprkos zajedničkoj inicijativi zemalja kandidata za članstvo u uniji pokrenutoj pre nekoliko godina.

Ovo je, ukratko, odgovor nadležne državne agencije na pitanje da li i ovdašnji korisnici mogu da se nadaju ukidanju troškova rominga. Regulatorna agencija za elektronske komunikacije – RATEL, podseća da Srbija ima sklopljen sporazum sa susednim državama o nižim cenama rominga u regionu.

Sporazum između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije se sprovodi od jula 2015. godine, u skladu sa definisanom dinamikom i uz zajedničko kvartalno praćenje rezultata, rečeno je Novostima u RATEL. Naredno sniženje cena je predviđeno za 1. jul ove godine.

Prema Odluci koja prati sporazum, utvrđene su maksimalne cene koju operateri mogu da naplaćuju u regionalnom romingu.

Tako je cena odlaznog minuta u romingu u regionu trenutno najviše 24 centa, a dolaznog sedam. Od početka jula, do daljeg, cene će biti snižene na 19 centi za odlazne pozive, a pet centi na dolazne. Na sve ove cene treba dodati i PDV od 20 odsto.

Kada je reč o korišćenju interneta u regionu, maksimalne cene su trenutno ujednačene na 45 centi za megabajt, a od jula će biti upola niže: 20 centi po megabajtu (plus PDV). SMS poruke će sa sadašnjih osam pasti na najviše šest centi, plus PDV.

Najavljeno ukidanje rominga od 15. juna odnosi se isključivo na državljane Evropske unije. Ako je za utehu – i oni će, prilikom dolaska u Srbiju, plaćati više troškove rominga kada budu kontaktirali sa svojim prijateljima u državama EU.