NBS: Devizne rezerve 9,4 milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 9.409,4 miliona evra, saopštila je Centralna banka.

Time je obezbeđena “visoka pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, odnosno dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama”, navela je NBS.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 7.721,0 milion evra, dodaje se u saopštenju.

Bruto devizne rezerve u aprilu smanjene su za 321,0 milion evra, a neto devizne rezerve za 310,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Smanjenje deviznih rezervi u aprilu je rezultat neto razduženja države po osnovu kredita (332,5 miliona evra), odnosno redovnog servisiranja obaveza Srbije prema inokreditorima.

Prilivi u devizne rezerve po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,4 miliona evra bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu svih ostalih faktora u ukupnom iznosu od 92,9 miliona evra.

U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay