• English
X

Poslovne vesti

Nedimović: U Kinu prvo jagnjeće meso

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija će u Kinu prvo početi da izvozi jagnjeće meso, a prva isporuka može se očekivati narednih nedelja, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

“Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a posle toga svinjsko meso”, rekao je Nedimović za Radio-televiziju Srbije.

Povezane vesti

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.

Među prvim proizvodima iz Srbije koji će se naći na kineskom tržištu biće suva šljiva, a postignut je dogovor i za izvoz kukuruza i šećera, kazao je Nedimović.

“Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode”, objašnjava je Nedimović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta novinarima rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla

Izvor: Beta

Foto: Pixabay