Nema straha od poskupljenja?

PinterestFacebookTwitterShare

Iako od početka godine više plaćamo gorivo, u Narodnoj banci Srbije tvrde da nema razloga za strah od poskupljenja. Led je uticao na trgovinu i troškove grejanja, ali privredna aktivnost nije bitno zaostajala, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Od početka godine centralna banka je prodala 270 miliona evra, a kurs je stigao na 124 dinara za evro. To je 0,4 odsto niža vrednost i prvenstveno je sezonskog karaktera, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Od Nove godine gorivo je poskupelo šest do deset dinara po litru, drva za ogrev skuplja su desetak evra po metru. Zbog mraza poskupela je i riba, a kakve je posledice ostavio na voće i povrće tek će se videti. U Narodnoj banci tvrde da nema razloga za strah od poskupljenja.

“Najbolji dokaz toga da se ne treba plašiti i da se ima poverenja u ono što radimo i u nas koji radimo, jeste kreditni rast od 10,1 odsto u 2016. godini”, naglašava Tabakovićeva.

Poverenja u budućnost ima i ministar finansija, iako je kaže led uticao na trgovinu, troškove grejanja i uvoz energenata, privredna aktivnost nije bitno zaostajala.

“Ne očekujem da će to bitno poremetiti naše planove, očekujem da ćemo i u prvom kvartalu biti iznad plana i za ovu godinu, pogotovo u periodu kada će pažnja javnosti biti posvećena političkim događajima, imaćemo jako dobru i solidnu ekonomsku situaciju, da ona makar ne mora da odvlači ni pažnju, niti da izaziva brigu građana”, ističe Dušan Vujović, ministar finansija.

Za početak, u januaru su, kaže, bili veći prihodi i od PDV i od akciza i budžet je iznad plana u plusu 20 milijardi dinara.

Izvor: RTS