Nemcima je odmor “svetinja”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Nemci su prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi evra na turistička putovanja i odmor, pokazuju podaci Istraživačkog društva za odmore i putovanja, predstavljeni na Sajmu turizma u Berlinu.

Želja za putovanjima i planovi za odmore su i dalje veoma veliki kod Nemaca. I u ovoj godini čak 69 odsto njih planira odlazak na odmor, svega 12 odsto kaže da neće putovati, a ostali još nisu doneli odluku.

Terorizam nije uticao toliko na odluku da se putuje, koliko na izbor destinacije. Tako je čak 38 odsto Nemaca reklo da je taj svetski problem uvrstilo u svoje turističke ciljeve, pa je tako prošle godine Tursku posetilo 23 odsto Nemaca manje nego 2015. godine, a severnu Afriku čak 29 odsto manje.

Nemačka je 2016. godine bila najomiljeniji turistički cilj svojih državljana – čak 30 odsto njih je svoje odmore provodilo upravo u domovini, a posebno je omiljena bivša istočnonemačka pokrajina Meklenburg – Prednja Pomeranija, smeštena na obalama Baltika i granici prema Poljskoj.

Nemci, izgleda, ponovo otkrivaju lepote svoje zemlje, ali i susednih i drugih evropskih zemalja, pa su tako Nemačka, Austrija, Španija i Grčka “profitirale” od straha od terorizma.

Nemci, ekonomski najmoćniji u Evropskoj uniji, su svetski putnici i za njih odmor, najavljen uredno kod poslodavca još na početku godine, predstavlja neku vrstu “svetinje” u koju se bez velike muke ne dira, niti se ona bagatelno rasipa.

Sezona letnjih odmora u Nemačkoj bi, možda, moglo biti i “peto godišnje doba”, kada Nemci, uglavnom neopterećeni egzistencijalnim mukama o prehranjivanju porodica, kreću “punim gasom”, Nemačka “predahne”, politički Berlin utihne, a kilometarske kolone disciplinovanih vozača na putevima predstavljaju realnost, koja se ne može ni preteći, ni zaobići.

Nemci, međutim, ne putuju rado samo u Španiju, Italiju, Grčku, Austriju i druge evropske zemlje, već često i na najudaljenija, najzabitija i najopasnija mesta.

Izvor: RTS

Foto: FI