Nova Nokia “planula” u minuti

PinterestFacebookTwitterShare

Finska tehnološka kompanija, najpoznatija po proizvodnji mobilnih telefona, na tržište je izbacila svoj najnoviji model nazvan Nokia 6.

Nokia je ne tako davno, bila jedan od vodećih svetskih proizvođača mobilnih uređaja čiji sjaj je polako počeo da se gasi pojavom pametnih telefona.

Njihovi uređaji koristili su svoj operativni sistem Symbian koj se pojavom iOS i Androida pokazao zastarelim. Zbog loših poslovnih odluka i prelaska na Majkrosfotov operativni sistem, Nokia je počela da beleži finansijske gubitke zbog loše prodaje uređaja.

Kompanija je bila u tako lošem stanju da je u jednom trenutku cena deonice pala ispod dva dolara, pa su zamalo bankrotirali.

Međutim, samo prvog dana prodaje najnovijeg modela Nokia 6, primljeno je preko milion narudžbi za kupovinu modela, a svi koji su pušteni na tržište prodati su nakon samo jednog minuta. Cena uređaja se prodaje za otprilike 245 dolara.

Ipak, tačan broj prodatih modela nije otkriven. Ova prodavnica je dobila naređenje da ne isporuči nijedan uređaj van zemlje. Pretpostavlja se da je ovo prvi od pet modela s logom Nokije koje možemo očekivati tokom godine.

Najnoviji Nokijin smartphone ima 5,5-inčni ekran, čitač otiska prsta, 8-jezgrovni procesorom Qualcomm Snapdragon 430 i 4GB radne memorije.

Osim toga, telefon se “ponosi” glavnom kamerom od 16 megapiksela s autofokusom. Nokia 6 radi na operativnom sistemu Android 7.0 Nougat.

Izvor: Poslovni dnevnik, B92