Nova upozorenja oko bitkoina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bitkoin, čija je vrednost skočila od početka godine, kao i nastojanja preduzetnika da koriste digitalne valute za finansiranje svojih poslova, privlače sve više pažnje američkih regulatornih agencija.

Američka vladina Komisija za vrednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission, SEC) upozorila je investitore na rizik ulaganja u uglavnom neregulisane digitalne valute, navodi AP.

Druga američka federalna agencija predložila je regulaciju trgovanja bitkoinima po modelu regulacije drugih dobara kao što su pšenica, nafta, zlato i srebro.

SEC je u decembru osujetio dva pokušaja podizanja novca preko takozvane “inicijalne ponude kriptovalute” (Initial coin offering, ICO), što pravni stručnjaci smatraju nagoveštajem predstojećeg obračuna s tom praksom.

Svet bitkoina i drugih digitalnih valuta može biti podeljen u dve velike grane. Jedna podrazumeva da investitori kupuju valute kao što su bitkoin i etereum, a druga je ICO, koja omogućava startap kompanijama da za finansiranje svojih projekata koriste tehnologiju koja stoji iza bitkoina.

Takva preduzeća će zahvaljujući sistemu ICO izdati kriptovalutu, ponekad nazvanu token, koju mogu da upotrebe za kupovinu usluga.

Rols-rojs samo za bitkoine

Međutim, dok nadležni nastavljaju da upozoravaju na rizike od bitkoina, u narodu se sve više prodaju robe i usluge upravo za kriptovalute.

Plaćanje isključivo u bitkoinima (foto: Auto Trader)

Tako je nedavno jedan vlasnik skupocenog, zlatnog Rols-rojsa iz Oldama, odlučio je da ga proda bitkoin rudarima i na taj način pokaže da bi ova kriptovaluta trebalo da se tretira kao I svaka druga.

Zato je odlučio da učini čast “rudarima” koji mesecima unazad “kopaju” internetom i tamošnjim algoritimima tražeći vredne “novčiće”. Vrednost ovog retkog, luksuznog automobila je 118.000 funti.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay