NOVI TRENDOVI: Stvara se velika platforma u vodosnabdevanju

PinterestFacebookTwitterShare

Francuska komunalna kompanija Suez udružila je snage s kanadskim penzionim fondom kako bi od američkog Dženeral Elektrica (GE) kupila vodoprivredno poslovanje i pojačala aktivnosti u tom poslovnom segmentu u periodu sve izraženije nestašice vode širom sveta.

Suez i kanadski Caisse de depot et placement du Quebec (CDPO) ponudili su 3,2 milijarde evra za GE Water koji naknadno nameravaju da objedine sa Suezovim vodoprivrednim poslovanjem, izjavili su ponuđači u zajedničkoj izjavi.

Suez će pokriti 70 posto iznosa transakcije, a kanadski fond ostatak.

“Očekuje se da će potražnja za opremom za prečišćavanje vode, kao i za hemijskim sredstvima i uslugama u tom području dugoročno ostati jaka zbog sve izraženije nestašice vode i zbog uticaja globalnog zagrevanja na ciklus kruženja vode u prirodi”, stoji u izjavi.

Čelnik Sueza Jean-Louis Chaussade napominje da bi bi spajanje stvorilo ‘neuporedivu vodosnabdevajuću platformu’.

Suez snabdeva pitkom vodom 92 miliona ljudi širom sveta, a dodatnih 65 miliona koristi njihove usluge za obradu otpadnih voda, dok kompanija ima nedovoljan broj industrijskih klijenata.

GE je na kraju prošle godine objavio da traži način da se reši poslovanja sa snabdevanem vodom, koje zapošljava 7.500 ljudi, što predstavlja deo plana spajanja s naftnim gigantom Baker Hughesom, koje je u toku.