Obećanje bez garancija: Štrajk u Goši se nastavlja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Štrajk u fabrici šinskih vozila Goša i dalje traje, uprkos naznakama da je postignut dogovor štrajkača i predstavnika bivšeg vlasnika u vezi sa isplatom zarada i ostalih prinadležnosti.

Prema rečima štrajkača, obavljen je razgovor sa Zoranom Terzićem, predstavnikom slovačke kompanije ŽOS Trnava za Istočnu Evropu.

“Predstavnik bivšeg vlasnika nam je saopštio da je razgovarao sa resornim ministrima, i da će nam u četvrtak biti uplaćeno po 65.000 dinara. Ostala dugovanja do 650.000 bi trebalo da se isplate u 16 mesečnih rata.”

Tražili smo garancije i potpisivanje sporazuma. Kako se ništa od toga nije dogodilo, štrajk se nastavlja, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić.

Radnici tvrde da su dobili uveravanja da se, navodno, država obavezala da im poveže radni staž, ukoliko bi bivši vlasnici fabrike hipotekom od pet miliona evra garantovali isplatu duga za penziono i socijalno osiguranje u narednih pet godina, na koliko im je odobren reprogram.

Inače, slovački ŽOS Trnava prodao je fabriku kiparskoj kompaniji Lisnart holding limited za 4,2 miliona evra. Radnici sumnjaju da su novi vlasnici u stvari stari, a da je sve fiktivno prebačeno na kiparsku firmu.

Radnici Goše štrajkuju od 27. marta jer im se duguje između 15 i 20 zarada. Radnici su nedavno od Vlade Srbije dobili jednokratnu pomoć od po 60.000 dinara.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay