Od državnih firmi više od 15 milijardi dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Od državnih i javnih preduzeća koja posluju u plusu, državnu kasu očekuje značajan priliv na ime dela dobiti iz 2016. godine od 15,5 milijardi dinara.

Državna i javna preduzeća nastaviće da pune budžet Srbije. Naravno, reč je o onima koji godinu završavaju sa profitom.

Prema prvim podacima, dela svoje dobiti iz prošle godine odreći će se Elektroprivreda Srbije, Telekom, Aerodrom Nikola Tesla, Pošta Srbije, Elektromreža, Transnafta i Dipos.

Budžet od dobiti državnih firmi očekuje da će mu ukupno “leći” 15,5 milijardi dinara. Zakonom o budžetu javna preduzeća su u obavezi da uplate najmanje polovinu profita.

Prema prvim procenama, EPS je lane uspeo da zaradi oko 17 milijardi dinara, što znači da će u državnu kasu vratiti najmanje 8,5 milijardi. Pošta Srbije je lane ostvarila profit od 3,47 milijardi dinara.

Elektromreža Srbije je prošlu godinu završila sa profitom upola manjim od onog iz 2015. godine – sa 1,4 milijarde dinara dobiti.

Aerodrom Nikola Tesla još nije obelodanio podatke o godišnjoj dobiti, ali je poznato da je u prvih devet meseci 2016. godine ova kompanija postigla rast profita od 13 odsto u odnosu na isti period 2015.

Telekom Srbija je lane u srpski budžet uplatio rekordan iznos od 8,9 milijardi dinara. Naime, Telekom je u 2015. godini ostvario profit od 16,3 milijarde dinara (oko 132,4 miliona evra), pa je državi, kao vlasniku 58,1 odsto akcija uplaćen srazmeran iznos.

Među prošlogodišnjim profiterima je i Srbijagas. On je 2016. završio sa dobitkom od 2,17 milijardi dinara. Po odluci Vlade, međutim, oni deo dobiti ne moraju da vraćaju osnivaču. Dozvoljeno im je da je iskoriste za pokriće dugova.

Pančevačka Transnafta je lane više nego udvostručila svoju dobit. Godinu su završili sa plusom od oko 300 miliona dinara, a 2015. – sa 125 miliona dinara. Preduzeće zaduženo za izdavanje državnih nekretnina Dipos lane je ostvarilo dobit od 125 miliona dinara.

Izvor: Novosti