Od internet senzacije do najmlađe milijarderke u Kini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Instagram/Printscreen

Žang Zetian (Zhang Zetian), koja je poznata i po nadimku „Milk Tea Sister“, proglašena je najmlađom milijarderkom u Kini – ima samo 24 godine. Prva je na listi „Chinese New Fortune“ magazina.

Žang se 2015. godine udala za Ričarda Liu Qiangdonga, osnivača i direktora kineskog e-commerce giganta JD.com. Pomogla je da se kompanija razvija tako što je aktivno promovisala modu i luksuzne brendove kompanije JD.com.

Zanimljivo je kako je Žang prvo skrenula pažnju na sebe. Naime, još 2009. godine, njena fotografija na kojoj drži čaj, postala je viralna. Žang je tada bila tinejdžerka, i od tada je dobila nadimak „Naicha meimei“ odnosno „Milk Tea Sister“.

Na prvi pogled fotografija nije ništa posebno, verovatno vam ni ne bi zapala za oči. Pa, šta je onda tajna njene viralnosti i popularnosti u Kini?

Jedno od objašnjenja (hvala sajtu Quora) jeste da je bila veoma lepa, išla je u najprestižniju školu, talentovana i pametna, poticala iz bogate porodice… Ukratko – bila je popularna. Širenju slike doprineo je i poznati kineski online forum.

Glumila je i u promotivnom videu 2014. godine, za letnje Olimpijske igre za mlade u Nanjingu. Odbila je filmske uloge kineskog reditelja Žanga Jimoua (Zhang Yimou), koji je kreator filmova „Kuća letećih bodeža“ i „Veliki zid“.

Pažnju nije prestala da privlači ni kada se upisala se na prestižni kineski Univerzitet Tsinghua 2011. godine. I dalje je bila oličenje „uspešnosti“.

Visited #chateaulatour

A post shared by Zetian Zhang(Nancy) (@zetianzzz) on

Godinu dana provela je na razmeni na njujorškom koledžu „Barnard“. Tu je i upoznala svog budućeg muža – Liu Qiangdong, koji je od nje stariji 19 godina. On je osnivač i direktor kineske e-commerce kompanije JD.com – koja je jedna od glavnih konkurenata Alibabe.
Neki izvoru pišu da njih dvoje nemaju skoro ništa zajedničko – velika je razlika u godinama, i u društvenom statusu. Ipak, izgleda da oboje imaju „nos“ za dobar biznis.

Par je dugo negirao da je u vezi, tvrdeći da su samo „kolege“, prema „New Fortune“ magazinu. Liu je na listi najbogatijih osoba u Kini na 16. mestu. Na svetskoj listi najbogatijih nalazi se na 174. mestu.

Par se venčao u avgustu 2015. godine. U martu 2016. godine dobili su prvo dete – ćerkicu. Nekoliko meseci kasnije, par je investirao u australijsku kompaniju za proizvodnju dohrane beba.

Happy #moonfestival

A post shared by Zetian Zhang(Nancy) (@zetianzzz) on

Žang i Liu su kupili 17.3 odsto učešća u kompaniji „Bubs Australia“. Ovo nije jedina njihova investicija. Njihov poslovni portfolio sastoji se od šest kompanija, uključujući i „Uber China“.
Žang je zaslužna za uspeh JD.com, jer pomaže promociji modne rubrike sajta i biznisu luksuzne robe. Ona je čak uspela i da se sastane sa modnom legendom Iris Apfel, u aprilu ove godine.

Druži se i sa ostalim uticajnim ljudima – Bilom Gejtsom, Dejvidom Džonstonom (generalni guverner Kanade) i Dejvidom Bekamom. Žang je samo ovog leta putovala za Pariz, Kan, Kaliforniju, Ženevu, Milan, Veneciju i Kembridž.

Having lunch at the same place. Idol #iris @iris.apfel

A post shared by Zetian Zhang(Nancy) (@zetianzzz) on

Putovanja se mogu da pratiti na njenom Instagram profilu.

Izvor: BIZLife

Foto: Instagram/Printscreen

Piše: N. Veljković

Komentari 1

  1. Zlatko Preskakulev

    Bravo, dok Svet ide napred, mi citamo tekstove sa Kraja!