Odlazi direktor Lafarža, iako nema veze sa ID

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Izvršni direktor kompanije za proizvodnju cementa Lafarž-Holcim Erik Olsen izjavio je da njegov odlazak sa te funkcije nije povezan sa isplatama ekstremistima u Siriji, između ostalog Islamskoj državi.

Olsen je novinarima, nakon predstavljanja rezultata kompanije za prvi kvartal 2017, rekao da kada u julu ode sa funkcije, kompaniju koja je najveći svetski proizvođač cementa, ostavlja u odličnom stanju.

Prošle nedelje, Lafarž-Holcim je saopštio da je unutrašnja istraga pokazala da Olsen nije znao da je kompanija tokom 2013. i 2014. plaćala naoružanim grupama u Siriji kako bi obezbedila bezbedan prolaz za zaposlene i robu.

Olsen je kazao da njegov odlazak nije povezan sa ilegalnim isplatama. Ipak, priznao je da u kompaniji postoje određene tenzije i da veruje da je “u njenom najboljem interesu da se okrene novi list i nastavi dalje”.

Do Olsenove ostavke je došlo nekoliko nedelja nakon što je otkriveno da je ogranak te kompanije u Siriji sarađivao sa ekstremistima.

Francuska nevladina organizacija Šerpa podnela je žalbu, optužujući kompaniju da ima komercijalne veze sa islamskom državom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP