• English
X

Poslovne vesti

ODLUČNI RADNICI: Uklonite znak Fijata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FCA

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je da se, zbog nepoštovanja zakona Srbije i lošeg odnosa prema radnicima u fabrici Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu, ukloni znak te italijanske kompanije na ulazu u grad.

Na ulasku u Kragujevac je 2012. postavljen znak kompanije FCA, koji simbolizuje višedecenijske veze automobilskog giganta i Kragujevca.

Umesto tog znaka, sindikat smatra da treba postaviti znak posvećen nekadašnjoj fabrici Zastava automobili i njenom najpopularnijem vozilu – “Fići”, koji se 30 godina proizvodio u Kragujevcu.

U saopštenju sindikata se navodi da su Kragujevčani “trpeli nelogičnosti odluke o izgradnji znaka kompanije koja je tek došla u Srbiju, pod privilegovanim okolnostima”.

Zbog odbijanja FCA da pregovara sa Štrajkačkim odborom, čime krši Zakon o štrajku, a državni organi im tolerišu takvo ponašanje, kao i nepoštovanja radnika u Kragujevcu, koji rade za manje zarade od svih radnika u Fijatovim fabrikama u svetu, sindikat je pokrenuo inicijativu za uklanjanje znaka.

Obelodaniti ugovor sa Fijatom

Udruženi sindikati Sloga su zatražili od predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić da obelodani ugovor sa italijanskim proizvođačem automobila Fijatom, u čijoj fabrici u Kragujevcu radnici štrajkuju 11 dana.

Štrajk u Fijatu je posledica lošeg i, po radnike i državu, štetnog ugovora, koji se i dalje čuva kao državna tajna, budući da Srbija italijanskom gigantu godinama izdvaja subvencije, oslobađa ga brojnih poreza i daje mu jeftinu radnu snagu, saopštila je Sloga.

“Fijat odlazi? Pomoći ćemo da se spakuju”

Zoran Stanić, poverenik sindikata Nezavisnost u Fijatu, potvrdio je u ponedeljak za Insajder da su radnici odlučni da ne odstupe od zahteva, uprkos tome što su se pojavile pretnje da će Fijat u suprotnom napustiti Srbiju.

“Radnici su se složili da neće pristati na takvu ucenu. Ako Fijat oće da ide, nek ide, mi ćemo im pomoći da se spakuju. Naši zahtevi su minimalni, nisu čak ni u visini potrošačke korpe u Srbiji”, istakao je Stanić.

Povezane vesti

Izvor: Danas, FoNet, Insajder

Foto: FCA