• English
X

Poslovne vesti

OKSFORD: 47 posto poslova neće postojati do 2034.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Skoro pola poslova bi moglo da nestane u narednih 25 godina pod naletom automatizacije pokazalo je jedno od poslednjih istraživanja Oksfordskog univerziteta. Nijedna vlada nije pripremljena za veliku društvenu promenu koja će uslediti, objavio je The Economist.

Kao što su mnogi filmovi i romani naučne fantastike već davno predvideli, kompjuteri, mašine i roboti uskoro bi mogli da nas zamene. Automatizacija i veštačka inteligencija napreduju iz dana u dan, a sve se pravi kako bi se zamenile svakodnevne, repetitivne dnevne radnje.

Do 2034, poslovi srednjeg nivoa će uglavnom biti zastareli i moguće da će u potpunosti izumreti, piše Big think.

Da li zaista treba da se zabrinemo? Ukoliko pogledamo u prošlost, svakom civilizacijskom promenom čovečanstvo je strahovalo, a opet smo nastavili da idemo u skladu sa razvojem. Slične priče su bile nakon industrijske revolucije i nakon hiper-proizvodnje hrane u 20. veku.

Očekivali smo da radio nestane s pojavom televizije, da izgubimo posao pojavom kompjutera… ali i dalje se to nije desilo širom sveta.

Jedan od najuspešnijih mladih naučnika u oblasti robotike Kosta Jovanović iz Srbije, prošle godine je u intervjuu BIZLife rekao da bojazni nema. „Roboti nas neće zameniti, samo će postati deo našeg života“, istakao je on objašnjavajući da će roboti zamenjivati svakodnevne poslove koji nam danas oduzimaju vreme, kako bismo imali više vremena za sebe i kako bismo mogli da se fokusiramo na posao kojim se bavimo.

Takođe, za sve radnje i poslove koje mašine treba da obavljaju potrebni su ljudi koji će stvarati programe po kojima će mašine delati, tako da posla neće nedostajati. On je takođe istakao da postoji mnogo prednosti razvoja tehnologije, a detaljnije o tome pročitajte u tekstu:

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D. Grujičić