Oni su i dalje najbrži u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Irska je u prošloj godini ostvarila privredni rast od 5,2 posto i time treću godinu zaredom potvrdila titulu najbrže rastuće ekonomije u Evropskoj uniji, pokazali su objavljeni podaci statističkog zavoda.

Irska se vrlo brzo oporavila od teške krize pre gotovo deset godina i gurnula 2010. u program međunarodne finansijske pomoći. Zamah u privredi nastavljen je i ove godine, što se očitava kroz u podatak da je stopa nezaposlenosti gotovo više nego prepolovljena u poređenju s rekordnih više od 15 posto za vreme krize, primećuje Rojters.

Snažan rast novih radnih mesta podstakao je rast lične potrošnje za tri posto u prošloj godini, a u četvrtom tromesečju privreda je porasla za 2,5 posto u poređenju sa prethodna tri meseca, kada je ostvaren 4-procentni rast, saopštio je centralni statistički zavod.

Irsko Ministarstvo finansija očekuje da će se rast održati iznad tri posto u svakoj od iduće tri godine, ali su procenili i da bi u slučaju da Velika Britanija izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU nakon izlaska iz članstva irski BDP mogao biti smanjen za 3,5 posto u desetogodišnjem periodu.

Kada je reč o Bregzitu, Irska se smatra najranjivijom privredom u EU zbog snažnih trgovinskih veza s najbližim susedom, dodaje Rojters.

Rast irske privrede u prošloj je godini više nego trostruko veći od proseka u evrozoni od 1,7 posto.

Izvor: Seebiz