“Otac” omiljenog srpskog keksa o tome kako se posluje ovde, a kako na Zapadu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Momčilo Filipović, osnivač “Bambija”, zaslužan je za čuveni keks na kojem su odrasle mnoge generacije. Ideja je stigla od italijanskog “Plazmona”, a recept je srpski. Godinu dana je trajala potraga za  idealnim ukusom.

Život me vodila jedna ideja – stvoriti nešto novo. Tako sam šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom. Imam troje dece, a “plazma” je moje četvrto dete. Prvo koje sam stvorio.

Tako priču za “Novosti” počinje Momčilo Filipović, koji nam je dao keks na kome su odrasle mnogobrojne generacije. A sve je počelo idejom da nađe najbolji keks, bolji i od tada najpopularnijeg “petit bera” koji je pravio “Kraš”.

– Bio sam direktor leskovačkog “Tome Kostića”, najmlađi među direktorima mlinarskih preduzeća u Srbiji – nastavlja Filipović. – Bilo nas je 32, a svi ostali su bili već nosioci spomenica. Kada sam izneo predlog da nađemo najbolji keks, uputili su me na “Mlinpek biro”, koji se bavio izučavanjem i projektovanjem novih dostignuća u oblasti mlinova, keksara i pekara. Tu sam upoznao Miloša Reljina, tehnologa koji je govorio pet jezika. S njim smo godinu dana obilazili evropske fabrike keksa i tražili najbolji. Potraga je završena u Milanu, u fabrici “Plazmon”, a ostalo je istorija.

U to vreme nije bilo privatnog sektora, subvencija i privatnih stranih investicija, ali Plazma je, ipak, uspela i sve to nadživela. Evo kako Filipović vidi poslovanje u Srbiji danas, gde smo mi, a gde je Zapad? Poruka preduzetnicima je više nego jasna.

Na Zapadu se ceni stvaranje, a u Srbiji je opšte muvanje. Moramo da se manemo varanja u poslu, jer je reč svetinja. Imao sam u Švajcarskoj bankara koji mi je na telefonski poziv slao dva miliona maraka. Pisanje je formalnost, zbog zakona. Treba držati reč.

 

Izvor: Večernje novosti

Foto: Promo

Komentari 2

  1. novikorisnik

    Šta je sad istina, ovo što kaže Momčilo Filipović, ili ovo što piše ovde http://www.bktvnews.com/ceo-zivot-smo-bili-u-zabludi-ponosimo-se-plazma-keksom-kao-srpskim-izumom-a-istina-je-mnogo-drugacija/28477
    Ja nekako više verujem priči iz priloženog linka, iako deluje kao bajka, pre nego Momčilu.

  2. Никола

    Ово није тачно!!! Истина је Перо Тутовац!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.