Otkaz zbog podrške protestima?

PinterestFacebookTwitterShare

Od 30 radnika kruševačke Trajal korporacije koji su proglašeni tehnološkim viškom četvoro su članovi Odbora sindikata Sloga u tom preduzeću, a među njima su predsednik i potpredsednik tog Odbora, rekao je agenciji Beta predsednik Odbora tog sindikata Vladica Tomašević.

“Danas mi je prestao radni odnos u Trajal korporaciji na osnovu rešenja o tehnološkom višku koje sam dobio prošle nedelje”, rekao je Tomašević i ocenio da je cilj takvog postupka da se spreči delovanje sindikata Sloga u tom preduzeću.

“Poslovodstvo zna da je prekršen zakon i da će morati da me vrati na posao, ali udaljavanjem četvoro od sedmoro članova Odbora sindikata iz fabrike oni guše rad našeg sindikata”, kazao je Tomašević.

Dodao je da smatra da je, osim sindikalnog delovanja, razlog da bude proglašen viškom i to što je preko Fejsbuka i lično pozivao radnike fabrike da podrže proteste mladih, koji se svako veče održavaju u Kruševcu, kao i u još nekoliko gradova u Srbiji.

Sindikat Sloga je, kako je kazao, obezbedio advokate koji će pomoći radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom da podnesu tužbe Osnovnom sudu i da se obrate inspekciji rada, dodavši da će tužbe podneti i pojedini zaposleni koji su “bili naterani da se prijave za socijalni program”.

U Trajalu je, prema podacima sindikata, u toku sprovođenje dobrovoljnog socijalnog programa. Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom, prema rečima Tomaćevića, najpre su odbili da se prijave za program, potom su po kazni slati na čišćenje kruga da bi im zatim bila ukinuta radna mesta.

U Trajal je, kako je rekao, u poslednje vreme primljeno više od 200 mladih ljudi koji rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, dok se stariji radnici na ovaj način otpuštaju iz stalnog radnog odnosa.

Povodom proglašavanja Vladice Tomaševića tehnološkim viškom, sindikat Sloga je saopštio da smatra da je stvarni razlog za udaljavanje iz fabrike “njegovo sindikalno suprotstavljanje direktoru i javno pozivanje radnika da podrže proteste i bunt nezadovoljstva mladih širom Srbije i u samom gradu Kruševcu”.

U Trajal korporaciji agenciji Beta je rečeno da neće odgovoriti na pitanja o sprovođenju socijalnog programa i proglašavanju tehnološkog viška, ali da će tokom nedelje poslovodstvo održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti postignute poslovne rezultate, te da će to biti prilika za postavljanje pitanja.

Komentari 2

  1. srecko

    Eto to je ta demokratska Srbija, u kojoj su ljudska prava na najvisem nivou i gde nema diskriminacije i mobinga i nosenja pampers pelena umesto odlaska u toalet.

  2. Mrak

    Ne sme se nista reci protiv diktatora i njegove vladavine inace si nadrljao.