Otkrili 20 milijardi dinara utajenog poreza

novac
PinterestFacebookTwitterShare

Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine.

Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima, što znači da je 182.988 prosečnih plata isplaćeno bez poreza i doprinosa.

Inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole, rečeno je Novostima u Poreskoj upravi Srbije.

Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. U 2.942, što je 39,37 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti.

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa.

Neizdavanje fiskalnih računa, „zakidanje“ na zapremini, neispravni pištolji za točenje goriva, boljke su od kojih pati gotovo svaka druga benzinska stanica u Srbiji.

Prošle godine je obavljeno 245 kontrola benzinskih stanica, nepravilnosti su utvrđene u 108 objekata (44,08 odsto) kojima je izrečena mera privremenog zatvaranja, navode u Poreskoj upravi Srbije.

Nisu ni sva preduzeća koja posluju profitabilno ispunila svoje zakonske obaveze. Tako je lanjskom terenskom kontrolom javnih prihoda otkriveno i 3,6 milijardi dinara neplaćenog poreza na dobit.

Izvor: Novosti